Cercar en aquest blog

30 d’abr. 2013

PSC, ICV-EUiA i ERC a l'Ajuntament de Mollet del Vallès aproven una resolució de suport als corresponsals de Catalunya Ràdio

L'Ajuntament de Mollet del Vallès aprova una proposta en suport dels corresponsals de Catràdio i defensa del servei públic dels mitjans de comunicació catalans.

17 vots a favor: PSC(12)+ICV-EUiA(3)+ERC(2)
1 abstenció: PP (4)
en contra CiU (4)



Atès que la direcció del Consell de Govern de la CCMA a pres la decisió unilateral de prescindir, a partir de l'1 de maig, dels serveis de la xarxa de corresponsals territorials, de Catalunya Ràdio. Una mesura que suposarà acabar definitivament amb un model d’èxit. Un model que ha permès donar veu als territoris indistintament de la seva influencia, població o del seu color polític.

Una xarxa de corresponsals que habitualment eren els únics mitjans de cobertura nacional que dia rere dia, posaven el seu micròfon al costat dels mitjans locals i informaven dels fets importants de cada territori. En definitiva, creiem que se suprimirà un dels trets diferencials de la Ràdio Nacional de Catalunya.

No podem prescindir dels corresponsals, uns periodistes 'freelance', que han treballat amb esforç i sense horaris durant dècades per emetre tots els temes i informacions que preocupaven i afectaven més directament la ciutadania de les nostres comarques i ciutats.

Pensem que aquesta decisió és la punta de l'iceberg d'un procés que portarà a la reducció i a la mínima expressió la ràdio pública catalana. És paradoxal que el Govern proclami la necessitat que Catalunya construeixi estructures d'estat i prescindeixi d'una de les principals: la ràdio pública.

La xarxa de corresponsals suposa el 0,35% del pressupost anual de la corporació, uns 125.000 euros anuals.”El pressupost per mantenir un model plural de mitjans públics s'ha reduït dràsticament mentre el 2012 la Generalitat va augmentar les subvencions a grups de comunicació privats passant dels 6 als 9,4 milions d'euros”.

Es proposa que el Ple de l’Ajuntament

A C O R D I

1. Reconèixer que l’oferta que dóna els mitjans de comunicació públics catalans, com la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l'Agència Catalana de Notícies (ACN), ha tingut i té un paper fonamental en la cohesió social i nacional del nostre país, en promoure l'ús social del català, en donar a conèixer la nostra cultura i historia, i en donar cobertura informativa a tot el territori català.

2. Demanar al Govern de la Generalitat de Catalunya garantir el pressupost suficient que permeti mantenir el sistema de mitjans de comunicació públics catalans, així com el model actual i el lideratge de les audiències.

3. Reclamar diàleg i solucions compartides, entre empresa, sindicats, treballadors i els diferents grups parlamentaris, per poder mantenir un model de comunicació pública del que tots puguem sentir-nos orgullosos: de proximitat, participatiu, plural i democràtic al servei de la ciutadania.

4. Manifestar que tot i que comprenem que la situació de crisi actual està requerint adaptacions en les organitzacions i en els mètodes de funcionament dels mitjans públics catalans, això no pot anar en detriment del model públic de comunicació, i la seva defensa és també la defensa dels llocs de treball.

5. Fer arribar aquest acord a la Direcció de Catalunya Radio, a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, al Consell de l’Audiovisual de Catalunya, a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i a la Federació de Municipis de Catalunya, a la Presidència del Parlament de Catalunya i als grups parlamentaris amb representació en aquesta cambra.